Zijn handgemaakte sieraden duur?

Artikel 1 van 5 Volgende

 'Zijn handgemaakte sieraden duur'? Deze vraag hoor ik regelmatig langskomen.

Nou... bij de één is het megaduur en bij de ander is het betaalbaar tot goedkoop. Maar wat maakt nou dit verschil in prijs? Als eerste de inkoop.

Vaak kopen mensen die niet al te grote hoeveelheden sieraden maken hun materialen in kleine hoeveelheden in en dat hoeft dan niet persé bij een groothandel te zijn. Er zijn beurzen die kralen aanbieden tegen stuksprijs. Dit maakt het natuurlijk duurder als dat je het per kilo bij de groothandel koopt. Ikzelf ga ook regelmatig op dit soort beurzen neuzen. Wat je daar vind is vaak uniek en dan kun je daar wel een apart sieraad van maken die iets meer mag kosten, want tenslotte koop je niet kilo's van een dure kraal in om de doodeenvoudige reden dat je unieke modellen maakt die er allemaal anders uitzien en je dan met een heleboel dezelfde dure kralen blijft zitten.

Een paar jaar geleden was er een splitsing in prijzen, wat kwam door het materiaal waar een kraal van gemaakt was. De glaskralen die toen 'in' waren kon je vrij betaalbaar overal vandaan halen en daar kon je hele mooie ontwerpen mee maken. De kralen van acryl waren in die tijd heel goedkoop omdat dit in de volksmond onder de categorie 'plastic kralen' viel en je deze ook maar beter niet in een sieraad kon verwerken, want je had een grote kans dat je er mee bleef zitten! Maar er kwam door de jaren een kanteling in het modebeeld en je zag overal de hippie sieraden verschijnen en wat daarin verwerkt was...? Juist! De acryl kralen. Het gevolg was weer dat de prijs van deze kralen omhoog schoot en je nu in deze huidige tijd voor hetzelfde geld een sieraad kunt maken die haast net zo duur is als waarin je glaskralen gebruikt! Maar ook de prijs van glaskralen is intussen weer gestegen en ik moet af en toe hele zoektochten doen om een beetje betaalbare te vinde, maar dit wordt steeds moeilijker. En dan heb je nog de natuurkralen zoals edelsteen en keramiek. Dit zijn de weer de wat duurdere kralen en daar worden de vaak wat eenvoudige modellen mee gemaakt, zodat je niet zoveel van de kralen nodig hebt in een model en wat de prijs 'consument vriendelijk' kan houden! Dat was het wat betreft de kralen.

Kon ik bij de start van Atelier Hobbekol (en dat was 2010) een hele partij met materialen om te starten kopen voor een paar honderd euro, nu betaal ik voor diezelfde partij zo'n duizend euro! Maar ook voor dit geldt weer dat je prima op beurzen terecht kan voor kleinschalig inkopen. Alleen betaal je bijvoorbeeld voor 100 kettelstaafjes gemiddeld €1,50 en dan wordt 'die gekettelde ketting die je hiermee wilde maken' wel heel duur omdat er in een vol model wel een paar honderd verwerkt zitten. En dan heb ik het alleen over de kettelstaafjes, he?

Nou... en dan moeten er in de prijs van een sieraad ook nog eens alle kosten bij berekend worden. Dit zijn o.a. kralen en materialen, btw, huur van een webshopruimte en atelier, verpakkingskosten, afschrijvingen zoals stroom, gas, telefoon en andere kosten, maar ook uurloon. En in dat laatste zit hem nou net het verschil in de prijs van het sieraad als deze af is!

Als je deze kosten allemaal berekend en er komt ook nog eens uurloon bij, dan gaat de prijs snel omhoog. Mits je arme mensen uit andere landen je werk laat doen (je moet dit maar willen). Dan heb je voor je inkoop heel (en met de nadruk op héél) weinig kosten en kun je je sieraden (of andere handel) spotgoedkoop leveren aan de consument die met mindere kwaliteit en massaproductie tevreden is. Hierbij komt dan weer het verschil in garantie om de hoek kijken. Want garantie heb je hierbij zogezegd 'tot de voordeur'. Bij Atelier Hobbekol krijg je in eerste instantie drie maanden garantie op breuk en dergelijke. Maar kom je na drie jaar bij me dat bijvoorbeeld de bevestigingsdraad stuk is of dat je slotje kapot is, dan zijn deze reparaties kosteloos! Daar doen we hier niet moeilijk over. Zo heb je voor iets meer, veel langer plezier van je aankoop.

Ik ben begonnen als hobbyist en dat is (zoals bij de meeste sieraden maaksters onder ons) 'een beetje uit de hand gelopen' en op deze manier wil ik doorgaan! Op een gegeven moment ben ik een webshop begonnen en tjah... dan moet je kosten berekenen, want als ik dat niet doe kan ik de boel snel sluiten en moet ik stoppen met datgene wat mij zoveel rust brengt. Maar in tegenstelling tot diegenen die vol de prijs van hun sieraden berekenen met inclusief alle kosten, probeer ik hier een gulden middenweg in te vinden en dat lijkt me aardig gelukt. Want voor een uniek ontwerp wat niemand heeft, zijn mijn sieraden dus betaalbaar!     

© 2010 - 2021 Sieraden Webshop | Atelier Hobbekol | Exclusieve handgemaakte Sieraden | Kralen en Materialen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel